Weg met haarballen, weg met klitten, weg met een huis vol haar. 

Kattentrimsalon voor alle soorten katten; langharig, kortharig, jong en oud. Katten die tenminste 1x per jaar in ons kattenhotel logeren krijgen een korting van 10%, uiteraard zijn ook katten die hier niet logeren van harte welkom.

*** Onze missie: een verzorgde kat is een happy kat. Een happy kat is een happy eigenaar. Regio Schagen, Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard ***

Voor wie ?

Elke kat heeft een verzorgde, gezonde vacht nodig. Dat vindt de kat zelf meestal ook: let er maar eens op! Veruit de meeste katten besteden bijna de helft van alle tijd dat ze wakker zijn aan hun vachtverzorging. Ook hun nageltjes houden ze keurig bij, en hun oogjes en oortjes houden ze perfect schoon.

IN DE IDEALE WERELD;

Op hun tong zitten papillen (dat schuurpapier wat je voelt als hij/zij je hand likt) waarmee ze zichzelf uitgebreid wassen. Zo zorgen ze  ervoor dat zij hun huidtalg gelijkmatig over hun vacht wordt verdeeld waardoor er een waterafstotend laagje ontstaat. Ze halen er losse haren mee weg, en zijn zelfs in staat om een parasiet te vangen met al hun gewas en geknaag. Een gezonde vacht functioneert in de winter als bontjas en in de zomer als een koel vestje. Ze kunnen zelf klitjes uit hun vacht verwijderen, en hebben handige foefjes om hun oortjes en ogen schoon te maken. Hun nageltjes slijten deels vanzelf en deels door veelvuldig de krabpaal te benutten (of het bankstel). In dat opzicht is de kat 1 van de mooiste schepsels van de natuur; ze kunnen eigenlijk alles zelf.

HELAAS IS DE WERELD NIET ALTIJD IDEAAL

De (half-) langharige kat: De mens heeft zich bemoeid met de voortplanting van de kat. Daardoor genieten we vaak van werkelijk prachtige katten, maar helaas hebben we ook wat minder sterke punten in bepaalde rassen gebracht. Denk aan bijvoorbeeld katten wiens vacht vrijwel uitsluitend uit onderwol bestaat. Grofweg datzelfde spul waarmee hobbyisten de mooiste viltproducten weten te maken. Tja, waar begin je dan als kat? 

De oudere kat, kort/langhaar: Net als mensen krijgen katten op oudere leeftijd een strammer lijfje als gevolg van artrose. Met artrose wordt bewegen lastiger, en pijnlijker. Katten kunnen uitstekend pijn verbergen, want hun instinct vertelt hen dat het laten zien van pijn zwakte toont, iets wat geen enkel dier graag laat zien. Maar alle plekjes zelf met hun tong onderhouden zullen ze niet meer doen. Het komt dus vrij veel voor dat zelfs kortharige katten behoorlijk in de klit raken, en zelfs viltplaten krijgen. Meestal zie je dat ontstaan op de achterste helft van hun lichaam. Ook de nagels van een senior vragen om extra aandacht van de eigenaar. Omdat bewegen pijnlijk is zal een kat met artrose minder lopen en nauwelijks nog aandacht besteden aan het onderhoud van zijn/haar nagels. Alle katten hebben kromme nageltjes, een beetje in de vorm van de snavel van een roofvogel, en als die onbelemmerd kunnen doorgroeien groeien ze onvermijdelijk de teenkussentjes in, iets wat ontzettend pijnlijk is. 

Medische zaken waardoor de kat zichzelf niet meer perfect verzorgt: Voor veel eigenaren onbekend, maar ongelooflijk veel katjes hebben ontstoken tandvlees. Als eigenaar merk je daar niet zoveel van, want zoals gezegd verbergt de kat pijn, en bovendien kan een kat uitstekend brokjes eten zonder ook maar 1 tand of kies te gebruiken. Maar je raadt het misschien al: het zichzelf wassen en onderhouden wordt tot een minimum beperkt waardoor de vacht er beslist niet beter van wordt. Tip: een slechte adem verraadt gebitsproblemen, ruik daarom eens aan het bekje van de kat. Zijn/haar adem hoeft niet naar aardbeien te ruiken, het hoort min of meer geurloos/neutraal te ruiken. Wel een slechte adem? De dierenarts is dan het beste om te raadplegen.

Overgewicht: Elke kat heeft een zwabberbuikje 🙂 , ook de meest slanke kat. Dat losse vel is dus geen graadmeter om te bepalen of de kat te zwaar is. En mijn persoonlijke mening is dat veel dierenartsen tegenwoordig te snel het label “te dik” opleggen. Maar ik ben geen dierenarts, dus dat is slechts een bescheiden mening. En een aantal katten zijn inderdaad echt te zwaar. Sommige rassen zijn door genetische aanleg gevoelig voor dik worden, sommige katten zijn gewoon van nature lui, sommige katten worden iets teveel verwend door de eigenaar. En een te dikke kat kan simpelweg zijn eigen vacht niet fatsoenlijk verzorgen, hij kan immers niet overal meer bij. Een zwaarlijvig mens kan zijn eigen tenen niet meer aanraken, een zwaarlijvige kat kan zijn heupen en bips niet meer aanraken. En dan maakt het echt niet uit of de kat langharig of kortharig is: de vacht voelt vuil, de huid wordt daar slechter en de haren raken beslist in de knoop. 

De poets-drift van de mens: Eerlijk is eerlijk: we houden zelf niet van een harig huishouden. En al helemaal niet van haarballen. Door de kat te laten trimmen wordt de kat van een hoop haar ontdaan, dat haar kan alvast niet meer op je nette zwarte kleding blijven kleven. Helemaal haarvrij zal het overigens niet worden: een kat heeft nou eenmaal haar wat vrij gemakkelijk loslaat, ook als hij/zij net getrimd is. Maar het scheelt beslist. 

 

Klitten doen pijn. Ingegroeide teennagels doen pijn. Help jouw kat door ofwel zelf te kammen/knippen/scheren/wassen of schakel een kattentrimster in.